LIVE TEXT | Război în Ucraina. Actualele operațiuni ucrainene pot avea obiective care nu sunt pur și simplu teritoriale

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Actualele operațiuni ucrainene pot avea obiective care nu sunt pur și simplu teritoriale

Forțele ucrainene ar putea desfășura mai multe operațiuni ofensive pe întreg teatrul pentru a destrăma treptat forțele ruse și pentru a stabili condițiile pentru un viitor efort principal. Pierderile sunt inevitabile de ambele părți, dar planificarea operațională atentă din partea ucraineană caută probabil să atenueze și să echilibreze această realitate cu observația la fel de importantă că măcinarea forței de luptă rusești este un obiectiv valoros.

UPDATE 07.02 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 21 iunie. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat pe 21 iunie că trupele ucrainene au avut succes parțial în timpul operațiunilor ofensive în direcția Bilohorivka-Shypylivka (la aproximativ 10 km sud de Kreminna din Regiunea Lugansk). Un blogger rus a mai susținut că forțele ucrainene contraatacă în zonele de la sud și vest de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în zona de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia, pe linia Vilne Pole-Makarivka, iar bloggerii ruși au continuat să discute despre atacurile ucrainene în această zonă, în special la sud de Velyka Novosilka. Surse ucrainene și ruse au raportat că trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia, atât la sud, cât și la sud-vest de Orikhiv și că forțele ruse contraatacă pentru a recâștiga pozițiile pierdute în această direcție. Sursele ruse au remarcat un ritm relativ mai lent al operațiunilor ofensive ucrainene atât în vestul Donețk, cât și în vestul oblastului Zaporijia, comparativ cu zilele precedente.

UPDATE 06.38 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul contraofensivelor ucrainene a fost mai lent decât se aștepta, probabil datorită apărării eficiente a Rusiei. Zelensky a declarat că progresul contraofensivei ucrainene a fost „mai lent decât s-a dorit” și va dura timp. Zelensky a remarcat că progresele ucrainene nu sunt ușoare, deoarece forțele ruse au minat 200.000 de kilometri pătrați de teritoriu din prima linie. Președintele rus Vladimir Putin a abordat, de asemenea, contraofensivele ucrainene în curs și a susținut în mod absurd că forțele ruse au distrus 244 de tancuri și 679 de vehicule blindate de când aceste operațiuni au început pe 4 iunie. Apărarea solidă din punct de vedere doctrinar a forțelor ruse din vestul regiunii Zaporijia și pozițiile defensive pregătite în sudul Ucrainei încetinesc probabil progresele ucrainene, așa cum a evaluat anterior ISW. Un blogger rus a susținut că pozițiile defensive ale Rusiei din sudul Ucrainei, numite „Linia Surovikin” după fostul comandant general al teatrului, generalul de armată Serghei Surovikin, constau din mai multe zone de apărare între linii de-a lungul pozițiilor dominante înălțate, ce se întind pe distanțe de până la 30 km în teritoriul deținut de Rusia. Bloggerul a susținut că „Linia Surovikin” constă dintr-o linie de apărare înaintată cu câteva zeci de plutoane și fortărețe ale companiei și o linie defensivă principală la aproximativ 25 km înapoi, cu câmpuri de mine, șanțuri antitanc și alte structuri defensive între ele, deși amploarea a acestor apărări de-a lungul întregii linii de front este neclară. Aceste linii defensive rusești sunt probabil aranjate pentru a permite unui prim eșalon de forțe ruse, desfășurat pe linia defensivă înaintată, să încetinească avansarea forțelor ucrainene, în timp ce un al doilea eșalon de forțe desfășurat mai aproape de linia defensivă principală lansează contraatacuri împotriva oricăror pătrunderi ucrainene, precum și furnizarea de poziții de rezervă pregătite pentru unitățile ruse din prima linie. Este puțin probabil ca avansurile teritoriale ucrainene localizate să perturbe imediat aceste linii defensive rusești, iar încercările ucrainene localizate de pătrunderi rapide au mai puține șanse să afecteze aceste linii decât un efort operațional concertat mai larg, unul care poate fi concentrat pe măcinarea apărătorilor ruși și pe fixarea rezervelor, mai degrabă decât pe eliberarea imediată a teritoriului.

UPDATE 06.26 Ritmul general mai lent decât era de așteptat al operațiunilor de contraofensivă ucraineană nu este emblematic pentru potențialul ofensiv mai larg al Ucrainei și, probabil, forțele ucrainene stabilesc cu succes condițiile pentru un viitor efort principal, în ciuda eșecurilor inițiale. Oficialii ucraineni au semnalat de mult că, în principal, contraofensiva ucraineană ar fi o serie de acțiuni ofensive treptate și secvenţiale și au oferit mai recent observația că operațiunile în desfășurare nu reprezintă principala direcție a planificării contraofensivei Ucrainei. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a subliniat la 20 iunie că nu este util să se evalueze succesul acțiunilor militare bazate „numai pe kilometri sau pe numărul de așezări eliberate”. Declarația lui Malyar face ecoul observației președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că războiul nu este un „film de la Hollywood” care va oferi rezultate imediate și tangibile.

UPDATE 06.11 Observația că actualele operațiuni ucrainene pot avea obiective care nu sunt pur și simplu teritoriale este una importantă. Forțele ucrainene ar putea desfășura mai multe operațiuni ofensive pe întreg teatrul pentru a destrăma treptat forțele ruse și pentru a stabili condițiile pentru un viitor efort principal. Pierderile sunt inevitabile de ambele părți, dar planificarea operațională atentă din partea ucraineană caută probabil să atenueze și să echilibreze această realitate cu observația la fel de importantă că măcinarea forței de luptă rusești este un obiectiv valoros. Grupul Wagner Yevgeny Prigojin și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse suferă pierderi majore de forță de luptă și echipamente ca urmare a atacurilor ucrainene în curs, în special în sudul Ucrainei. Succesul contraofensivelor ucrainene nu ar trebui judecat doar pe baza schimbărilor zilnice în controlul terenului, deoarece intențiile operaționale mai largi ale atacurilor ucrainene de-a lungul întregii linii de front se pot baza pe degradarea, epuizarea și consumarea treptată a capacităților rusești în pregătirea pentru împingeri ofensive suplimentare.

UPDATE 05.55 Conglomeratul ucrainean al industriei de apărare „Ukroboronprom” a anunțat pe 20 iunie că Ucraina a construit și a testat cu succes o dronă cu o rază de acțiune de 1.000 km, indicând intenția și capacitatea Ucrainei de a viza infrastructura militară rusă în teritoriile ocupate de Rusia și Rusia cu drone fabricate din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ukroboronprom, Nataliya Sad, a declarat că forțele ucrainene au folosit cu succes noua dronă fabricată din Ucraina, dar nu au furnizat informații despre această dronă și dacă ea a fost deja folosită pentru lovituri. Ukroboronprom și-a anunțat anterior dezvoltarea dronei cu o rază de acțiune de 1.000 km în octombrie 2022. Șeful Direcției Generale de Informații Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat pentru The Economist că Ucraina este în război și că dronele deasupra Kremlinului arată că apărările rusești sunt „sate Potemkin” - o expresie care se referă la pretinsa construcție de așezări false de către un ministru istoric rus pentru a ascunde adevărata stare a Imperiului de țar. În timp ce Budanov nu a confirmat că forțele ucrainene au lansat anterior drone peste Kremlin pe 3 mai, oficialii serviciilor de informații americane au evaluat anterior că armatele speciale ucrainene sau unitățile de informații se află în spatele unei serii de acțiuni ascunse împotriva țintelor ruse, inclusiv atacul din 3 mai. ISW evaluase anterior incorect că atacul din 3 mai asupra Kremlinului ar fi putut fi un steag fals al Rusiei. Concentrarea Ucrainei asupra dezvoltării de drone cu rază lungă de acțiune alături de serviciile de informații americane indică faptul că Ucraina va continua probabil să urmărească ținte din le liniilor rusești cu drone fabricate din Ucraina. Dreptul internațional permite forțelor ucrainene să lovească ținte legitime chiar și pe teritoriul Rusiei, în special ținte din care forțele ruse lansează atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene.

UPDATE 05.47 Autoritățile de ocupație ruse continuă să codifice mecanismele legale pentru deportările forțate din zonele ocupate ale Ucrainei. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, a semnat un ordin pe 20 iunie prin care se creează un grup de lucru care să reglementeze și să supravegheze crearea „unităților de detenție temporară pentru cetățenii străini și apatrizii” în regiunea Donețk ocupată și desemnează aceste persoane ca fiind expulzate sau deportarea de pe teritoriul considerat a fi rus în conformitate cu legislația rusă. Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 27 aprilie un decret care prevestia ordinul lui Pușilin prin definirea celor care locuiesc în zonele ocupate care refuză să accepte pașapoartele rusești drept „cetățeni străini și apatrizi care locuiesc în prezent în Federația Rusă”. Înființarea noului grup de lucru al DNR stabilește în esență condiții formale pentru ca guvernul DNR să rețină rezidenții din regiunea Donețk ocupată care sunt clasificați drept „cetățeni străini și apatrizi” conform legii din 27 aprilie și să-i desemneze oficial ca fiind supuși deportarii din Donețkul ocupat. Grupul de lucru va servi, de asemenea, probabil ca un instrument coercitiv menit să forțeze rezidenții din zonele ocupate să obțină pașapoarte rusești de teama de detenție arbitrară și posibilă deportare. ISW continuă să evalueze că toate liniile de efort care vizează codificarea și oficializarea deportării ucrainenilor pot constitui o încălcare a Convenției de la Geneva privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, precum și o potențială campanie de curățare etnică deliberată.

UPDATE 05.38 Forțele ruse și ucrainene au continuat să se angajeze în bătălii de poziție pe linia Kupyansk-Svatove pe 21 iunie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au oprit trei grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk), Kotlyarivka, (27 km nord-vest de Svatove) și Novoselivske (13 km nord-vest de Svatove). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Vest al Rusiei, colonelul Serghei Zybinsky, a susținut că unitățile de artilerie ale Armatei a 6- a Combinate (Districtul Militar de Vest) au lovit trupele ucrainene în apropiere de Vilshana (15 km nord-est de Kupyansk). Un blogger rus a susținut că luptele poziționale continuă în direcția Kupyansk, dar că forțele ruse nu pot pătrunde în oraș. Un blogger rus a susținut că forțele ruse împing forțele ucrainene din Synkivka și stabilesc un punct de sprijin pe malul drept al râului Oskil. Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să depășească forțele ucrainene la vest de autostrada R66 Svatove-Kreminna.

UPDATE 05.27 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Kreminna pe 21 iunie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive parțial cu succes în direcția Bilohorivka-Shypylivka (la 10 km sud de Kreminna) și s-au stabilit pe linia frontului nou capturată. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), Serebrianka (10 km sud-vest de Kreminna) și linia Kremmina-Yampolivka (17 km vest de Kreminna). Imagini de luptă geolocalizate postate pe 20 iunie arată forțele ucrainene respingând un asalt blindat rusesc la est de Spirne (25 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes spre Kreminna și că forțele ruse au continuat să avanseze în direcția Torske (14 km vest de Kreminna) și râul Oskil la vest de Kreminna. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că intensitatea luptei a crescut pe 20 iunie, iar unitățile aeriene rusești (VDV) au ocupat mai multe fortărețe ucrainene în zona pădurii Serebrianske (10 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că elemente ale Grupului Central de Forțe al Rusiei desfășoară operațiuni de asalt și resping contraatacuri ucrainene în mai multe zone din apropierea Kreminnei. Bloggerul rus a susținut că forțele ruse au distrus două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene care încercau să avanseze din direcția Terny (17 km vest de Kreminna). Bloggerul rus a susținut că unitățile de artilerie rusă au respins un atac blindat ucrainean și au forțat o retragere în apropiere de Dibrova și a susținut că unitățile de artilerie rusă au respins două încercări ucrainene de a sparge liniile rusești în zona pădurii Serebrianske. Un blogger rus a susținut că există lupte grele în jurul Bilohorivka (la 12 km sud-vest de Kreminna) în direcția Lyman.

UPDATE 05.15 Forțele ruse construiesc infrastructură militară necunoscută în regiunea Lugansk ocupată. Imaginile din satelit publicate pe 20 iunie arată construcția unei infrastructuri militare nespecificate pe terenurile militare ale Republicii Populare Lugansk (LNR), la sud-est de orașul ocupat Hrustalnyi.

UPDATE 04.51 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile terestre limitate în zona Bakhmut pe 21 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Bila Hora. (16 km sud-vest de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că mai multe lupte au loc zilnic în zona Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat elemente ale Brigăzii 83 Aeropurtate de Asalt de Gardă (VDV) în zona Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) pentru a înlocui elemente ale Brigăzii 31 de Gardă VDV care au suferit recent pierderi grele. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Vesele (20 km nord-est de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la nord de Bakhmut, lângă Yahidne (4 km nord de Bakhmut), Berkhivka (6 km nord de Bakhmut) și Orikhovo-Vasylivka și la sud-vest de Bakhmut, lângă Klișchiivka. Un blogger a susținut că ritmul atacurilor la sol ucrainene în apropiere de Berkhivka este în scădere și că forțele ucrainene au oprit temporar atacurile în apropiere de Rozdolivka (la 19 km nord de Bakhmut) pentru a se regrupa.

image

UPDATE 04.23 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei frontului Avdiivka-Donețk pe 21 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Marinka. (27 km sud-vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Ministerul Rusiei a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Heorhiivka (29 km sud-vest de Avdiivka), Pervomaiske, Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka) Vodyane (8 km sud-vest de Avidiivka) și Marinka. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 iunie indică faptul că forțele ucrainene operează în părțile de nord ale orașului Marinka, pe care surse ruse au susținut anterior că forțele ruse le controlau. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri lângă Pobieda (32 km sud-vest de Avdiivka) și au făcut câștiguri nespecificate în zonă.

image

UPDATE 04.09 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în zona Vuhledar pe 21 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar.

UPDATE 03.57 Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul graniței administrative dintre vestul Donețk și estul oblastului Zaporijia pe 21 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul liniei Vilne Pole-Makarivka (până la 7 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive fără succes la sud, sud-vest și sud-est de Velyka Novosilka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene atacă Urojaine (la 10 km sud de Velyka Novosilka), iar finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că forțele ucrainene au eliberat deja așezarea. ISW nu a observat o confirmare vizuală că forțele ucrainene au eliberat Urojaine. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 iunie arată elemente ale Batalionului 3 al Brigăzii 60 Separate de Infanterie Motorizată (Armata 5 Armată Combinată, Districtul Militar de Est) care operează în apropiere de Makarivka (6 km sud-est de Velyka Novosilka) și Formația Operațională Tactică de Luptă „Kaskad” ( o formațiune a Republicii Populare Donețk) care operează lângă Urojaine. Filmările publicate pe 21 iunie arată că Brigada 40 de Infanterie Navală (Flota Pacificului) operează în apropiere de Novodonetske (10 km sud-est de Velyka Novosilka). [55]

UPDATE 03.49 Forțele ruse și ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Zaporijia pe 21 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția Pyatykhatky (25 km sud-vest de Orikhiv). Filmări geolocalizate ISW publicate pe 21 iunie arată controlul ucrainean continuu asupra lui Pyatykhatky. Unele surse ruse au susținut că forțele ruse controlează Pyatykhatky, iar alte surse ruse au susținut că nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu controlează așezarea. Un blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă să recucerească Pyatykhatky din pozițiile din Jerebyanky (27 km sud-vest de Orikhiv. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul liniilor Novodanylivka-Robotyne (6 km sud de Orikhiv până la 15 km sud de Orikhiv) și Mala Tokmachka-Verbove (9 km sud-est de Orikhiv până la 20 km sud-est de Orikhiv). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în sudul Ucrainei cu succes parțial, consolidând pozițiile câștigate și nivelând prima linie. Prigojin a susținut că forțele ucrainene controlează Pyatykhatky și zonele de la nord de Robotyne (15 km sud de Orikhiv). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive în apropiere de Robotyne și Jerebyanky. Filmările publicate pe 21 iunie arată elemente ale Regimentului 292 de Artilerie Autopropulsată și Regimentului 429 de Infanterie Motorizată (ambele din Divizia 19 Infanterie Motorizată, Armata 58 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) și batalioanele de voluntari „Crimeea” și „Sudoplatov”, care operează lângă Pyatykhatky.

image

UPDATE 03.24 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu rachete împotriva unei poziții din spatele liniilor rusești din regiunea Zaporijia. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS asupra Rozivka, la aproximativ 65 km nord-vest de Mariupol, în estul regiunii Zaporijia.

UPDATE 03.05 Prigojin a susținut că forțele ucrainene încearcă să traverseze râul Nipro în zona Hola Prystan (la 12 km sud-vest de orașul Herson). ISW nu a observat dovezi vizuale care să susțină afirmația sa.

image

UPDATE 02.49 Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a raportat că forțele ruse continuă să construiască linii defensive pentru a proteja Crimeea ocupată. Ministerul Apărării din Marea Britanie a raportat că forțele ruse au construit o zonă defensivă de 9 km lățime la aproximativ 3,5 km nord de Crimeea. ISW a raportat anterior despre forțele ruse care construiesc linii defensive în nordul Crimeei și continuă să evalueze că, în prezent construcția de fortificații în Crimeea poate sugera că forțele ruse nu sunt sigure de capacitatea lor de a deține teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.

UPDATE 02.22 Comandamentul militar rus va forma Districtul Naval Azov ca parte a Flotei Ruse de la Marea Neagră până la 1 iulie. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ruse stabilesc cartierul general al Districtului Naval Azov în Mariupolul ocupat și intenționează să finalizeze formarea acestuia până pe 1 iulie. Centrul de Rezistență a adăugat că, totodată, comandamentul militar rus intenționează să rebazeze opt nave de război, precum și 16 nave de sprijin, de la Flota Rusă de la Marea Neagră și Flotila Caspică la Districtul Naval Azov. Centrul a adăugat că aceste nave includ trei nave mici purtătoare de rachete - „Zyklon”, „Askold” și „Amur” - care vor avea un total de 24 de rachete Kalibr.

UPDATE 02.02 Guvernul federal rus a adoptat și aprobat mai multe legi care modifică procedurile contractuale de servicii pe 21 iunie. Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege în a treia lectură care mărește limitările de vârstă pentru militarii contractuali în perioada de mobilizare, legea marțială și timpul de război. Ofițerii de rang înalt până la generali de colonel vor servi până la vârsta de 70 de ani, iar toți ceilalți militari contractuali se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani - probabil esențial pentru a menține mulți ofițeri generali ruși în vârstă în funcțiile lor fără a avea nevoie de scutiri speciale. Consiliul Federației Ruse a aprobat o lege care permite persoanelor care au comis infracțiuni de „gravitate mică sau medie” și bărbaților cu aptitudine limitată pentru serviciul militar să semneze contracte militare cu Ministerul Apărării Rusiei.

UPDATE 01.39 Un proeminent blogger rus a susținut că ordinul prezidențial rus care extinde beneficiile sociale ale veteranilor ruși exclude prevederile pentru unitățile de asalt „Storm Z” compuse din condamnați. Bloggerul a menționat că acești condamnați practic nu au niciun drept, în ciuda faptului că s-au oferit voluntari pentru a lupta în Ucraina și că semnează un contract separat cu Ministerul Apărării Rusiei.

UPDATE 01.21 Forțele aeriene de elită ruse (VDV) au avut probleme cu moralul pe front. O sursă rusă a publicat un document în care susținea că 325 de militari ai Brigăzii 83 de asalt aerian de gardă și-au părăsit pozițiile în februarie 2023. Oficialii ruși ar fi găsit 228 dintre militari, în timp ce 97 sunt încă dispăruți. ISW a observat anterior elemente ale Brigăzii de asalt aerian a 83-a de Gardă rusești în regiunea Zaporijia, în martie 2023.

UPDATE 01.10 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a confirmat că Wagner recrutează jucători pentru a opera drone. Mass-media rusă de opoziție a început să raporteze pe 19 iunie că Wagner difuza mesaje de recrutare pentru oameni cu „experiență de jocuri video” pentru a se alătura lui Wagner ca specialiști UAV.

UPDATE 00.56 Autoritățile de ocupație ruse continuă să deporteze copiii din regiunea ocupată Lugansk în Rusia sub pretextul unor necesități medicale. Șeful ucrainean al Oblastului Lugansk, Artem Lysohor, a declarat pe 20 iunie că autoritățile ruse de ocupație au dus 150 de copii din raionul Starobilsk, regiunea ocupată Lugansk în Rusia, sub pretextul „reabilitarii”. Lysohor a raportat că medicii din Rusia au examinat copiii din regiunea ocupată Lugansk și au susținut că au găsit „patologii” nespecificate la 70% dintre copii, folosind aceste „patologii” ca justificare pentru a-i deporta pe copii în Rusia pentru tratament medical și reabilitare. Lysohor a mai menționat că autoritățile ruse din Starytsia Luganska deportează copiii și mamele lor în Rusia, probabil în sprijinul unei linii mari de efort de depopulare forțată a zonelor din Ucraina ocupată.

UPDATE 00.32 Grupul de partizani Atesh din Crimeea ar fi efectuat un atac asupra unei căi ferate în Crimeea ocupată pe 21 iunie. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a raportat pe 21 iunie că actori nespecificați au avariat o cale ferată în apropiere de Feodosiya, în sud-estul Crimeei. Centrul de Rezistență ucrainean a atribuit atacul mișcării partizane Atesh și a remarcat că pagubele au perturbat importante linii de logistică feroviară care traversează Peninsula Crimeea ocupată.

UPDATE 00.17 Șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucrainene Kyrylo Budanov a declarat la 21 iunie că serviciile de informații ucrainene nu au observat informații care să coroboreze anunțul președintelui rus Vladimir Putin din 16 iunie că Rusia a transferat arme nucleare tactice în Belarus. Budanov a declarat că forțele belaruse și ruse continuă să pregătească instalații în Belarus pentru depozitarea focoaselor nucleare tactice rusești. Probabil că ISW nu va putea verifica în mod independent când forțele ruse transferă arme nucleare tactice în Belarus, dar va continua să acopere retorica în jurul problemei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care a vizitat zilele trecute CNE Zaporijia ocupată, a declarat că situația de la stație este „extrem de instabilă”. „Situația de securitate nucleară de la centrala nucleară Zaporijjia este extrem de instabilă. Pierderea lacului de acumulare Kahov a fost un dezastru pentru regiune și a adăugat, de asemenea, dificultăți serioase acestei centrale nucleare mari. Acum, mai mult ca niciodată, toate părțile trebuie să respectepe deplin principiile de bază ale AIEA care vizează prevenirea accidentelor nucleare. Ne intensificăm eforturile pentru a contribui la asigurarea securității nucleare și fizice, precum și pentru a oferi asistență regiunii afectate în alte moduri", a spus Grossi într-o declarație postată pe site-ul AIEA . Se remarcă faptul că organizația este la curent cu informațiile referitoare la minarea zonei rezervorului de răcire a CNE. În timpul vizitei lui Grossi nu au fost găsite mine, însă agenția este la curent cu amplasarea prealabilă a minelor în interiorul stației și în jurul perimetrului acesteia. „Evaluarea noastră asupra acestor locații particulare este că, deși prezența oricărui dispozitiv exploziv nu îndeplinește standardele de securitate, funcțiile de bază de securitate ale instalației nu vor fi compromise în mod semnificativ. Urmărim această problemă foarte îndeaproape”, a spus Grossi. Se subliniază că, în ultimele două săptămâni, ZNPP a primit apa de răcire de care avea nevoie din rezervele din canalul de refulare al Termocentralei Zaporijjya. De asemenea, ZANP intenționează să reia pomparea apei, care este încă disponibilă, în ciuda faptului că rușii au aruncat în aer barajul CHE Kakhovskaya. Potrivit AIEA, potențialele pericole cu care se confruntă în prezent centrala includ dependența NPP Zaporijjya de singura linie de transmisie de 750 kV, care funcționează în prezent, care furnizează energie externă necesară pentru răcirea reactorului și alte funcții de siguranță nucleară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?